Grondstoffentekort en stijgende prijzen

Hoe helpt Baustoff+Metall je succesvol te blijven?

De druk op de bouwprocessen is al geruime tijd hoog. Structurele personeelstekorten en de invloeden van COVID-19 zorgen ervoor dat je extra scherp moet zijn in calculatie en planning. Met daarbovenop momenteel de ongekende prijsverhogingen voor met name metaal, hout en isolatiematerialen. Wat is er aan de hand op de grondstoffenmarkt? Wat zijn de vooruitzichten? En hoe kan Baustoff+Metall je helpen tóch op een goede manier jouw deadlines te halen? We zetten de antwoorden op deze vragen eens goed op een rij. 

Wat is er aan de hand op de grondstoffenmarkt?

Er is een internationaal tekort aan bouwstoffen. Met name de prijzen van metaal, hout en isolatiematerialen stijgen daardoor historisch hard, terwijl de levertijden oplopen. Dit komt deels doordat de productie van materialen in paniek is afgeschaald in 2020, direct nadat de coronapandemie uitbrak. Veel fabrikanten verwachtten dat de economie zou teruglopen en de vraag naar bouwstoffen zou afnemen. Zo werden complete zagerijen in Scandinavië stilgelegd, evenals hoogovens van staalproducenten. De bouwsector is echter in nagenoeg alle landen actief gebleven. Voor vele bouwmaterialen nam de vraag zelfs toe.

De Europese houtschaarste wordt versterkt door het koopgedrag van de Verenigde Staten. Het land koopt veel houtproducten op tegen een hogere prijs, waardoor de voorraden extra hard slinken. In maart van dit jaar steeg de prijs van naaldhout al met ongeveer 50% ten opzichte van vorig jaar. Een paar maanden later was de houtprijs zo goed als verdubbeld. Daarbij zijn de voorraden overal extreem laag en lopen de levertijden van alle exporterende landen op. Even snel iets bijkopen zit er momenteel niet in.

De stijgende metaalprijzen hebben tal van oorzaken, waaronder:

  1. De vraag vanuit de auto-industrie is veel hoger dan voorzien;
  2. China investeert fors in haar infrastructuur en gebruikt veel staal zelf voor openbare voorzieningen;
  3. De toegenomen staalbehoefte in China stuwt ook de prijs van ijzererts omhoog;
  4. Meerdere staalproducenten legden vanwege het coronavirus diverse productie-eenheden tijdelijk of zelfs definitief stil in 2020, zoals hoogovens en walslijnen;
  5. Lage staalprijzen binnen de EU en importbeperkende maatregelen (Safeguard) leidden in 2020 tot een daling van de totale hoeveelheid ingevoerd staal. Europese afnemers kochten méér bij Europese fabrieken, die hun voorraden zagen slinken.

Wat zijn de vooruitzichten?

Het zijn bizarre tijden, waarin de opwaartse prijsontwikkeling haast niet te stoppen is. Sommige stijgingen zijn verklaarbaar: de prijs van hout heeft zich jarenlang niet mee ontwikkeld met de economie en was onevenredig laag. Telkens weer komen er nieuwe tekorten aan het licht. Zo is ook een tekort aan  grondstoffen voor pvc-buizen ontstaan, waardoor Nederlandse producenten hun fabrieken gedeeltelijk stil moeten leggen.
De situatie zal voorlopig niet verbeteren. De beschikbaarheid van bijvoorbeeld gewalst staal en vurenhout zal voorlopig problematischer zijn. De vraag blijft groot, hout blijft populair, opschalen is niet zomaar geregeld. Zowel economen als Centraal Bureau Statistiek voorspellen dan ook dat de schaarste verder zal toenemen, met stijgende prijzen voor nicheproducten tot gevolg.

Hoe helpt Baustoff+Metall je om projecten goed af te ronden?

Ons dagelijkse streven is om jouw projecten tijdig en accuraat te bevoorraden, tegen een zo gunstig mogelijke prijs. De volgende drie zaken dragen daar aan bij:

  • Als internationale organisatie hebben wij een sterke positie binnen de grondstoffenmarkt. We hebben onze voorraden fors verhoogd, wat mogelijk is dankzij goede, rechtstreekse afspraken met fabrikanten en toeleveranciers.
  • Dankzij ons brede assortiment, dat onlangs is uitgebreid met hout- en plaatmateriaal, kun je alle materialen voor jouw afbouwproject in één keer bestellen. Onze logistieke expertise zorgt bovendien voor perfecte just-in-time bezorging. Palleteren per ruimte, sjouwen op de bouwplaats, bezorgen op hoogte; we helpen op alle mogelijke manieren mee om je tijd en geld te besparen.
  • Wij denken proactief met je mee, zowel op het gebied van prijs als beschikbaarheid. Zo zullen we waar mogelijk alternatieven voorstellen, als het product dat je zoekt niet beschikbaar is.

Haal je een project binnen dat pas over een hele tijd start? Laat het ons tijdig weten, zodat wij onszelf maximaal kunnen inspannen om voldoende materialen beschikbaar te hebben voor jouw klus.

Zorg dat jouw projecten gezond en winstgevend blijven. Onze teams in Den Bosch, Roelofarendsveen en Zwolle staan voor je klaar met raad en daad!